skip to Main Content
Negen Jaar Namaste Foundation

Negen jaar Namaste Foundation

Terugkijkend op negen jaar Namasté Foundation is er in alle hoogte- en dieptepunten één rode draad te ontdekken, en dat zijn deze smiles. In de uitdagende tijden waren het deze kleurrijke vrouwen die me altijd weer de positieve energie en motivatie brachten om door te gaan. Tijdens mijn laatste bezoek in april hebben we de camera daarom op hen gericht. De vrouwen van de zevende trainingsgroep in ons in 2014 geopende Women Empowerment Center. Hierin neemt de 154e vrouw nu deel aan dit project. Vol motivatie hebben zij de kans gegrepen om een serieuze verandering in hun leven te brengen. De moed getoond om stappen te zetten weg van de positie waarin de maatschappij hen had geplaatst. Om ‘nee’ te zeggen tegen het onrecht wat hen daarin ten deel viel. En dat met een rechte rug en een lach. Er is maar één manier om deze boodschap naar jullie over te brengen. En dit is nog maar een kleine teaser. Een nieuwe video met daarin de vrouwen in de hoofdrol is in de maak en wordt binnenkort gelanceerd.

Tekst gaat verder onder de foto

In ons Women Empowerment Project richten we ons op vrouwen die in een uitzichtloze situatie zijn beland. Vaak zijn dit vrouwen die, na hun huwelijk, bij de familie van hun echtgenoot zijn gaan wonen – zoals dit gebruikelijk is in Nepal. Wanneer de man vervolgens wegvalt, zijn de vrouwen vaak niet meer welkom en staan ze er met hun kinderen alleen voor. Omdat ze in de patriarchische maatschappij minder kansen hebben, en hierdoor minder goed voor zowel zichzelf als hun kinderen kunnen zorgen, bieden wij hen een kans op het hervinden van een zelfstandige toekomst.

Wij willen deze vrouwen net die handreiking bieden, waarmee zij de negatieve spiraal van armoede zelf om kunnen keren. Met een training en een kleine lening, kunnen ze hun eigen bedrijf starten. Om inkomen te genereren, daardoor weer gezond te eten, de kinderen naar school te sturen en voor een dak boven hun hoofd te zorgen. Of het nu een naai atelier is of een kleine boerderij met een buffalo en kippen. Zo’n training kan levens veranderen. En dat zie je daar ter plekke. De ondernemingen schieten uit de grond, er wordt weer getrouwd en nieuwe gezinnen gesticht. Dit duidt op een belangrijke vergroting van zelfwaarde en acceptatie en reintegratie in de maatschappij. Het dagelijks leven krijgt weer gezonde vorm. De leningen worden gestaag terugbetaald. De een sneller dan de ander, maar iedereen is nog in contact en betaalt de lening af. Soms volgen tweede, derde, vierde leningen om de activiteiten uit te breiden. Iets wat wij alleen maar toejuichen.

En onze ambitie gaat verder. Niet alleen met de vrouwen creëren we een zelfstandige toekomst, we willen dit ook met het project zelf bereiken. Dit betekent dat we binnen het project inkomens-genererende activiteiten ontplooien, zoals we al deden met de verkoop van TIMI sjaals. Deze heerlijk zachte Nepalese sjaals worden afgewerkt door de vrouwen in het Women Empowerment Center en in Nederland verkocht via www.timi-shop.com. Met de verkoopopbrengsten kunnen we nu al een deel van de trainingen bekostigen. Dit is voor ons een fantastische mijlpaal! 2018 is het jaar waarin we de focus nog meer verleggen naar inkomens-genererende activiteiten. Zo zijn we samen met de vrouwen uit het project een boerderij gestart op het naastgelegen stuk land. Eerst met kippen, maar binnenkort ook uit te breiden met het verbouwen van groente en fruit. De inkomsten die hieruit voortvloeien worden ingezet voor het verzorgen van nieuwe trainingen. Zo proberen we zoveel mogelijk vrouwen in de omgeving te bereiken en uiteindelijk grotendeels zelfstandig het project te kunnen voortzetten.

Zolang we voornamelijk nog donaties inzetten voor het bereiken van ons doel, meten we ieder jaar onze impact. Hierbij proberen we de bereikte impact in cijfers uit te drukken en te kijken wat het sociale rendement is op de gedane investering. In september zal ons nieuwste impact meting rapport gepubliceerd worden.

Hoewel cijfers belangrijk zijn, blijft mijn voornaamste maatstaf het direct zichtbare geluk van de deelnemers. Want deze smiles, die zijn onbetaalbaar.

Hilde Bleijswijk

Back To Top