skip to Main Content

Machtige bergen en mooie mensen

Blog: Vince en Lisette, winnaars van de €1000,- Challenge vertellen over hun reis naar Nepal.

Amsterdam – Eindelijk stond de reis gepland, een gesprek met Hilde onder het genot van een kop koffie gaf de doorslag. Als winnaars van de €1000,- Challenge 2014 gingen we voor drie weken naar Nepal. We gingen Kerst en Oud & Nieuw in het verre land doorbrengen, het land dat zo hard getroffen is door de aardbevingen en nu nog plat ligt door de grensblokkades bij India. Reden te meer om juist nu naar Nepal toe te gaan en het land te steunen met onze toeristen-euro’s.

Verblijven in Nepal is een feest van vriendelijkheid. We verbleven de eerste dagen in Bouddah, een Boeddhistische wijk in Kathmandu waar, net als in het oude centrum van Kathmandu, de schade schokkend is en de tentenkampen in deze winterse kou mensonterend zijn. Maar de wil en noodzaak van de Nepalezen om het leven weer op te pakken is verbluffend en hoopgevend. Na het acclimatiseren pakten we de bus naar Pokhara, waar Namasté Foundation werkzaam is. Hilde en Alisha, de Nepalese projectmanager van het Women Empowerment Project, stonden ons bij het busstation in Pokhara op te wachten met een echt Nepalees welkom.

pokhara
Warm onthaal bij aankomst in Pokhara met een stip op ons hoofd en een Nepalese sjaal.

De volgende dag reden we vanuit Pokhara naar Ghachok; de plaats waar het Women Empowerment Center is gebouwd. Bijzonder om hier met eigen ogen het fantastische werk te zien dat Namasté Foundation verricht voor de vrouwen in het gebied. We hebben het geluk gehad dat we de diploma-uitreiking bij konden wonen van de vierde groep vrouwen, die hier met succes de training hebben afgerond. Bij de ceremonie zijn naast de vrouwen ook Nepalese bestuursleden en lokale vertegenwoordiging aanwezig. Ook wij zijn vanuit de €1000,- Challenge onderdeel van het uitreikingscomité. Wat een unieke ervaring om de trotse vrouwen hun diploma te overhandigen. Samen met een micro lening is dit de hoopvolle start van een nieuw leven waarbij ze zichzelf en het eigen gezin zelf kunnen onderhouden. Na de ceremonie wordt er natuurlijk uitgebreid gegeten met elkaar. Wat een mooie ervaring!

De deelnemers van het Women Empowerment Project
De deelnemers van het Women Empowerment Project, die met succes de training hebben afgerond.

Even later gaf Alisha ons een rondleiding in het Women Empowerment Center. Dit is de trainingslocatie met een zaal met naaimachines, een productielocatie van de TIMI shawls en tevens een ‘thuis’ voor de vrouwen die niet naar huis kunnen tijdens de training. Alisha is een bijzondere vrouw met haar eigen verhaal, waardoor zij de vrouwen die hier komen goed kan begrijpen en begeleiden. Mooi om te zien dat het Women Empowerment Center ook werkkansen biedt voor vrouwen uit de omgeving.

blogvince1
Genieten van het uitzicht tijdens onze Mardi Himal trekking.

Wij vervolgen onze reis met een 10-daagse trektocht in het Himalaya gebergte. Kort gezegd: machtige bergen, mooie mensen, fantastische natuur en heerlijk eten. Wat een fantastische kans heeft deze €1000,- Challenge ons gegeven. Grote dank en groot respect aan Namasté Foundation en in het bijzonder aan oprichtster Hilde. Een vrouw die haar droom aan het leven is, in voor- en tegenspoed!

Vince en Lisette
Winnaars €1000,- Challenge 2014

Wil je ook in actie komen voor Namasté Foundation? Schrijf je dan in en blijf op de hoogte van toekomstige Challenges.

Back To Top