skip to Main Content

Reisblog Hillie: Mijn reis door nepal

 

Mijn reis door Nepal
Door: Hillie Bergsma

Alweer mijn tweede reis naar het prachtige Nepal met Namasté Foundation! Hoe het allemaal begon? In 2020 liep ik stage als docent op een basisschool, Kiran kwam in mijn klas. Kiran en ik hadden (en hebben nog steeds) een hele goede band. Zijn moeder Hilde vertelde mij op een dag over haar reizen naar Nepal en ik was direct nieuwsgierig en wilde Nepal zelf ook ervaren.

En zo begon het, in 2022 reisde ik voor het eerst met Hilde en een groep andere reizigers naar Nepal. Dit beviel zo goed, dat ik deze ervaring graag wilde delen met anderen. Afgelopen oktober stapte ik dus nogmaals in het vliegtuig, dit keer ook met mijn vriend Jacco, mijn moeder Grietje, en een vriendin van mijn moeder Titia.

Onze reis begint in Kathmandu. We verblijven in een wijk vlakbij de prachtige Bouddah Stupa. Ondanks de drukte in de hoofdstad, heerst er een bepaalde rust bij de mensen. Ze zijn ook erg gastvrij en vriendelijk en tevreden met het geringste dat ze hebben en meemaken. Na een aantal dagen in Kathmandu en een bezoek aan o.a. de Pashupatinath Temple, vertrekken we met de bus naar Pokhara. Vanuit daar zullen we ook een bezoek brengen aan het Women Empowerment Centre.

Voorafgaand aan de reis, hebben wij met de hele groep geld ingezameld voor de stichting. We hebben een High Tea georganiseerd, met hapjes, drankjes, een draaiend rad en livemuziek. Tevens verkochten we TIMI sjaals, fruit uit eigen tuin en thee. De opbrengst van de High Tea werd aangevuld met donaties van bekenden, bedrijven en de kerk van Reduzum en omstreken. Het totale bedrag zullen wij persoonlijk overhandigen in het WEC, een moment waar we allemaal naar uitkijken.

Na een hobbelige rit in de jeep vanuit Pokhara, komen we aan in Ghachok. Alisha, (de Nepalese programma manager) en Mansing (General manager) staan ons al op te wachten bij het WEC. Wij krijgen een warm welkom met een tika en een katta (sjaaltje), dit is typisch Nepalees.

Alisha en Mansing geven ons een rondleiding door het Women Empowerment Center. We bezoeken de trainingszaal met de naaimachines en ontmoeten daar ook de vrouwen die de training volgen. Sommige vrouwen wonen ver weg van het trainingscentrum, zij verblijven op bovenverdieping waar meerdere slaapkamers zijn. Ik vond het erg indrukwekkend om de verhalen over de vrouwen te horen en ik realiseer mij goed wat het belang is van de trainingen en begeleiding van vrouwen naar zelfstandigheid. Dit project biedt deze vrouwen zoveel meer werkkansen, dat is heel bijzonder om te zien! Na de rondleiding maken we samen met alle vrouwen een Nepalese lunch. Een van de mooiste momenten van mijn reis: samen koken, lachen en natuurlijk lekkere Nepalese eten.

Na de lunch is het tijd voor het bekendmaken van het eindbedrag. In totaal hebben wij €11.180 mogen overhandigen aan het Women Empowerment Project, wauw! We sluiten ons bezoek af met een echte ‘Nepali dance’, wat een bijzondere en onvergetelijke dag.

Jacco en ik vervolgden onze reis met een 5-daagse Mardi Himal trekking door het Himalaya gebergte. Daarna hebben wij onze reis vervolgd naar Chitwan, waar wij nog een dag bij de gepensioneerde olifanten mochten helpen, voor mij was dit ook een droom die uitkwam.

Al met al, een land met prachtige natuur, vriendelijke gastvrije mensen en heerlijk eten. Ik heb door de reis meer dingen in het leven leren waarderen en ben dankbaar voor alles wat ik heb meegemaakt en nog mag meemaken!

Namaste,
Hillie

Back To Top