skip to Main Content
Nieuwsbrief Namasté Foundation

Bedankt voor je hulp!

500 kinderen weer naar school

Ter ere van ons zesjarig bestaan stuurden wij jullie een wensenlijstje voor de getroffenen van de aardbeving in Nepal. Naast jullie gulle bijdragen aan Giro 555 werd ook aan onze oproep volop gehoor gegeven.

We zijn heel blij jullie te kunnen bedanken voor de €10.000,- die deze actie heeft opgeleverd. Dit bedrag is voor 100% besteed aan de slachtoffers in Nepal. Namasté Foundation heeft hiermee 500 kinderen weer naar school kunnen helpen.

Deze kinderen – uit het zwaar getroffen gebied ‘Gorkha’ – zijn door de aardbeving alles kwijtgeraakt. Met jullie steun konden ze deze week met hun nieuwe schooluniformen en schooltassen het normale leven weer enigszins oppakken. Drie scholen in Dhawa VDC Gorkha zijn hierdoor weer van start gegaan.

Deze missie maakte onderdeel uit van een noodhulp operatie, gecoördineerd door de lokale overheid en in samenwerking met NGO’s in Pokhara. Dit met het doel om de in totaal 60.000 getroffen kinderen in de nabijgelegen verwoeste regio’s weer naar school te krijgen. Waar de scholen zijn ingestort, heeft de overheid voor tijdelijke alternatieven gezorgd. De scholen in Nepal zijn op 31 mei 2015 weer geopend.

Noodhulp

Namasté Foundation en haar samenwerkende partners ondersteunden
verschillende lokale noodhulp initiatieven. Oprichter Hilde Bleijswijk was in Nepal en deed haar persoonlijke verslag van één van de distributies die zij bijwoonde:

“Oog in oog met het trauma en de destructie hebben we onze bescheiden bijdrage kunnen leveren aan de immense nood aan hulp voor de getroffenen van de aardbeving. Op maandag 18 mei bereikten we tijdens een 22 urige missie het afgelegen berggebied Samundratar in Sindhupalchowk om hulpgoederen af te leveren aan de 130 families in het bergdorp. Dit gebied ligt bij het epicentrum van de tweede aardbeving ten Noord Oosten van Kathmandu. In Sindhupalchowk is de grootste destructie gemeld; meer dan 3.000 mensen zijn hier omgekomen en 95% van de huizen zijn volledig verwoest.

Na een lange rit in twee jeeps en een truck langs stijle bergwanden, diepe ravijnen, door stromende rivieren, volledig verwoeste dorpen, metersdiepe spleten in de weg, ontredderde mensen en over een voelbaar onder spanning staande grond, bereikten we met ons team in het donker het aan ons toegewezen dorp.

We werden ontvangen met open armen en harten. Wat we daar hebben gezien en meegemaakt staat voor altijd in die van ons gegrift. We kwamen uiterst nederig en aangedaan terug van deze missie. Maar tegelijk zeer dankbaar voor het kunnen verspreiden van eten, tenten en dekens onder de veerkrachtige Nepalese dorpelingen.”

Meer verslagen tijdens de aardbeving kun je lezen op onze website.

Een blik op de toekomst

In de afgelopen zes jaar heeft Namasté Foundation zich ingezet kansen te creëren voor Nepalese vrouwen en kinderen, zodat zij hun toekomst zelf duurzaam vorm kunnen geven. De verwoestingen van de aardbevingen sterken ons meer dan ooit in onze missie. Na deze fase van noodhulp gaan we dan ook – met een sterke focus op Women Empowerment – door met het ondersteunen van structurele zelfredzaamheid van de Nepalese bevolking.

Wil je hier onderdeel van uitmaken? Met jullie steun begeleiden wij vrouwen in het starten van een eigen onderneming. Met trainingen en leningen helpen we hen om in hun eigen inkomen te voorzien. Ter indicatie: een starterspakket voor één vrouw kost €25,- per maand.

Met jullie support zetten wij ons maximaal in voor de duurzame wederopbouw van Nepal.

Ontzettend bedankt voor alle getoonde medeleven en steun!

Namasté Team

Back To Top