skip to Main Content

Een namasté groet uit Nepal

We staan wereldwijd voor een ongekende uitdaging. De pandemie heeft ons dagelijks leven overal ter wereld totaal veranderd. En waar en hoe we ook wonen, we stellen onszelf dezelfde vraag: hoe zal de toekomst er uit zien?

Toen ik vorige maand naar Nepal vertrok, had Rutte net aangekondigd dat we geen handen meer mochten schudden. De Nepalese namasté groet, met de handen gevouwen voor de borst, won snel aan populariteit en schoot de landsgrenzen over. De coronaproof manier van groeten haalde zelfs het NOS acht uur journaal. De Nepalezen hakken vaker met dit bijltje realiseerde ik mij, social distancing zit al dieper in hun cultuur verankerd.

 

De situatie in Nepal

Nepal begint het nieuwe jaar 2077 in een situatie van complete lockdown. Het duurt nu bijna een maand dat niemand zijn huis mag verlaten. Na een lang weekend Kathmandu, mijn kortste bezoek aan Nepal ooit, kon ik nog net op tijd thuis komen voordat de airport werd afgesloten. De anders zo chaotisch drukke straten van Kathmandu zijn inmiddels uitgestorven. De Himalaya is sinds lange tijd weer helder zichtbaar boven Kathmandu.

Er zijn vandaag de dag nog slechts 31 geregistreerde corona besmettingen in Nepal, maar de vraag is in hoeverre dit getal een weerspiegeling is van de werkelijkheid. Er is weinig testmateriaal en veel zorgmedewerkers staken, nu zij niet beschikken over voldoende beschermingsmateriaal. Zo is er onder het medisch personeel verschillende keren paniek uitgebroken toen een patiënt met koorts zich meldde in het ziekenhuis. Potentiële corona-patiënten werden teruggestuurd naar huis, al dan niet met het openbaar vervoer.

Met een zwak gezondheidszorg-systeem heeft men in Nepal grote vrees voor een uitbraak van het coronavirus. Met een vroege strenge lockdown hopen de autoriteiten een gepaste preventieve maatregel te treffen en volgen zij hierin buurland India.

De generieke voorschriften van afstand houden, handen wassen en gedwongen thuisblijven zijn op veel plaatsen in de wereld echter geen vanzelfsprekendheid. Als ik denk aan de drukbevolkte (sloppen)wijken in Nepal, de huizen zonder stromend water, en… zeep? Dan realiseer ik me dat je in luxe omstandigheden moet leven om je aan deze voorschriften te kunnen houden. Hoe moeten de mensen in Nepal überhaupt aan eten komen als ze de deur niet uit kunnen om te werken?

Een vangnet vanuit de overheid zoals wij dat in Nederland kennen is er niet. Ik ben dan ook bezorgd dat de corona-maatregelen, net als een corona-uitbraak, een ongekende (gezondheids)impact zal hebben. Voor miljoenen Nepalezen die hun werk verliezen, vrees ik dat zij terugvallen in een situatie van armoede met alle gevolgen van dien.

 

Een ongekend schone lucht boven Kathmandu geeft mooie uitzichten op de Himalaya Foto: Prakash Chandra Timilsena / The Kathmandu Post

Hoe we helpen

Met allereerst een focus op ons Women Empowerment Project, hebben we contact gelegd met alle 205 vrouwen die ons project hebben doorlopen om te inventariseren hoe hun situatie is in deze lockdown. Een deel van hen loopt aan tegen een voedsel tekort, nu zij hun werk niet meer kunnen uitvoeren. Voor hen voorzien wij in crisis-hulppakketten voor hun dagelijkse levensonderhoud en hygiene. Naast een basisvoorraad voedsel en zeep, geven we hen voorlichting over hygiene- en voorzorgsmaatregelen om verspreiding van het corona virus te voorkomen. We werken tevens aan een duurzame oplossing om de ondernemingen en banen van deze vrouwen door de crisis heen te helpen met behulp van kleine giften en/of zachte leningen.

 

 

“Thank you for this warm lifeline”

Vorige week schreven we jullie over de situatie in Nepal ten tijde van corona. Door de strenge lockdown die sinds 24 maart van kracht is, zijn dringende voedseltekorten ontstaan. Met jullie overweldigende steun, zijn wij van start gegaan met de distributie van crisishulp-pakketten. De eerste 32 vrouwen in de meest kritieke situaties, hebben inmiddels zakken rijst, linzen, groenten, olie, zout, suiker, thee, zeep en andere eerste levensbehoeften gekregen. Ook kregen zij voorlichting over hygiene- en voorzorgsmaatregelen om verspreiding van het corona virus te voorkomen.

Samen met jullie helpen we alle 205 vrouwen uit het project door deze crisis heen. Zodra de lockdown wordt versoepeld, bieden we hen de benodigde steun om hun onderneming weer op te starten. Namens de vrouwen uit ons Women Empowerment Project in Nepal:
“THANK YOU FOR THIS WARM LIFELINE!”

 

 

Wil jij de vrouwen in Nepal ook helpen? Dat kan met een gift van €25 voor een crisis-hulppakket of door het kopen van een in het vrouwenproject afgewerkte TIMI sjaal. TIMI heeft in tijden van lockdown een speciale actie: met de vouchercode TIMILOVE krijg je bij iedere bestelling op www.timi-shop.com een extra TIMI sjaal cadeau. Zodat je hiermee een warme knuffel over kunt brengen aan een dierbare die je nu zo graag weer even in de armen zou vliegen. Zo houd je jezelf, een dierbare én de vrouwen in Nepal warm.

 

Back To Top